Przejdź do treści
Artykuł

Dodaj trochę miętowych terpenów

16 lipca 2024 r. przez SOMAÍ Pharmaceuticals

Jaka jest pierwsza rzecz, którą robisz po otwarciu nowej torebki z kwiatami konopi? Wąchasz go! Konsumenci marihuany zawsze priorytetowo traktowali zapach, smak i działanie produktów. Dlaczego ekstrakty miałyby być inne?

Zapach, smak i działanie ekstraktów są tak samo ważne jak kwiatów. Europejczycy zbyt długo cierpieli z powodu złego smaku ekstraktów. Jedynym powodem, dla którego europejskie ekstrakty z medycznej marihuany smakują tak źle, jest to, że producenci nie uwzględnili preferencji konsumentów i mają ograniczoną wiedzę na temat rzeczywistych procesów ekstrakcji. Jedno podstawowe rozwiązanie? Wystarczy dodać trochę terpenów z mięty pieprzowej!

Podstawy mięty pieprzowej

Niezależnie od tego, czy uważasz, że terpeny zwiększają wydajność produktów z konopi indyjskich, czy też nie, niektóre mieszanki terpenów i flawonoidów poprawiają smak tych produktów. Podczas gdy mieszanie złożonych formuł terpenowych w celu poprawy smaku i wydajności jest możliwe, dobre ulepszenie ekstraktów UE pierwszej generacji można osiągnąć po prostu dodając podstawową miętę pieprzową do dowolnej ekstrahowanej mieszanki przed przejściem do bardziej zaawansowanych formuł.  

Co to jest mięta pieprzowa?

Mięta zazwyczaj zawiera terpeny L-limonen, alfa-pinen, beta-pinen, cyneol i oktanol, w wyniku czego powstaje związek, który według badań może mieć właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest to doskonały dodatek, ponieważ większość ludzi lubi zapach i smak mięty. W rzeczywistości wiele popularnych profili smakowych zaczyna się od mięty jako bezpiecznego, akceptowanego smaku.

Korzyści z mięty pieprzowej

Mięta pieprzowa, znana również jako Mentha Piperita L., ma chemiczne i biologiczne właściwości przeciwutleniające. Badanie z 2019 r. wykazało, że najwyższa komórkowa aktywność przeciwutleniająca mięty pieprzowej występowała w dawce 5 µg/ml(Wu et al., 2019).

Inne badanie przeprowadzone w 2018 r. wykazało korzystny wpływ mięty pieprzowej na nerki i wątrobę szczurów. Badanie to wykazało, że olejki eteryczne z mięty w dawce 15 i 40 mg/kg znacznie zmniejszyły parametry stresu związane ze stresem oksydacyjnym wywołanym przez CCL4. W badaniu zaobserwowano również zwiększoną aktywność enzymów antyoksydacyjnych(Bellassoued et al., 2018).

Liczne badania wykazują również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze mięty pieprzowej. Wykazano, że preparaty z mięty obniżają ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych(Saqib i in., 2022).

Z wyników tych badań jasno wynika, że zalety stosowania mięty jako składnika wykraczają daleko poza wspaniały smak.

Dlaczego surowe ekstrakty smakują tak źle?

Ekstrakty z konopi indyjskich słyną z gorzkiego lub ogólnie nieprzyjemnego smaku. Rośliny, które dobrze smakują, są zjadane przed wyprodukowaniem nasion, a zatem nie mogą się rozmnażać. Trichomy, terpeny, a nawet niektóre kannabinoidy wytwarzane przez rośliny konopi są po części mechanizmami obronnymi, które roślina stosuje, aby uniknąć zjedzenia(Stack et al., 2023).

Roślina konopi indyjskich jest ekspertem w stosowaniu chemicznych środków obronnych w odpowiedzi na różne rodzaje stresu. Woda, promieniowanie UV, stres mechaniczny i patogeniczny mogą powodować uwalnianie przez roślinę różnych substancji chemicznych, z których większość ma niewielką lub żadną wartość leczniczą(Verma i in., 2016)

Aby uniknąć zjedzenia, rośliny konopi wytwarzają wiele różnych związków, w tym kwasy, sód, chlor, lipidy i lotne związki organiczne, takie jak humulen(War i in., 2012). Wiele z tych związków istnieje wyłącznie w celu wytworzenia nieprzyjemnego smaku lub zapachu, aby odstraszyć drapieżniki. Kiedy roślina konopi jest przetwarzana, związki te wytwarzają słaby smak, bez obecnie akceptowanych naukowo korzyści.

Jak poprawić smak ekstraktów z medycznej marihuany?

Prostym rozwiązaniem jest dodanie mięty!

Na przykład lek farmaceutyczny Sativex wykorzystuje niewielką ilość mięty - około 6% - aby ukryć nieprzyjemny smak surowego ekstraktu. Niestety, głównym powodem reklamacji produktu jest nadal jego smak, w dużej mierze ze względu na formułę sprayu doustnego. Formulatorzy mogą usunąć gorzki smak za pomocą odrobiny oczyszczania i dodać terpeny i flawonoidy z mięty pieprzowej. Przy prawidłowej ekstrakcji do uzyskania przyjemnego smaku potrzeba znacznie mniej ekstraktu z mięty pieprzowej - około 2%.

Pacjenci domagają się lepszej wydajności i smaku swoich ekstraktów, a dodanie prostego roztworu terpenów miętowych znacznie poprawi doznania związane z przyjmowaniem leków. Lek o lepszym smaku prawdopodobnie zwiększy przestrzeganie zaleceń lekarskich przez pacjentów.

Ponadto, terpeny są od wieków stosowane w ziołolecznictwie w celu poprawy zdrowia. Jeśli masz wątpliwości, zacznij od dodania do niej trochę terpenów miętowych!

Źródła:

  • Wu Z., Tan B., Liu Y., Dunn J., Martorell Guerola P., Tortajada M., Cao Z., Ji P. Chemical Composition and Antioxidant Properties of Essential Oils from Peppermint, Native Spearmint and Scotch Spearmint. Molecules. 2019;24:2825. doi: 10.3390/molecules24152825.
  • Bellassoued, K., Ben Hsouna, A., Athmouni, K. et al. Ochronne działanie olejku eterycznego z liści Mentha piperita L. na indukowane CCl4 uszkodzenie oksydacyjne wątroby i niewydolność nerek u szczurów. Lipids Health Dis 17, 9 (2018). https://doi.org/10.1186/s12944-017-0645-9
  • Saqib S., Ullah F., Naeem M., Younas M., Ayaz A., Ali S., Zaman W. Mentha: właściwości odżywcze i zdrowotne w leczeniu różnych dolegliwości, w tym chorób układu krążenia. Molecules. 2022;27:6728. doi: 10.3390/molecules27196728.
  • George M Stack, Stephen I Snyder, Jacob A Toth, Michael A Quade, Jamie L Crawford, John K McKay, John Nicholas Jackowetz, Ping Wang, Glenn Philippe, Julie L Hansen, Virginia M Moore, Jocelyn K C Rose, Lawrence B Smart, Cannabinoids function in defense against chewing herbivores in Cannabis sativa L., Horticulture Research, Volume 10, Issue 11, November 2023, uhad207, https://doi.org/10.1093/hr/uhad207.
  • Verma V, Ravindran P, Kumar PP. Regulacja odpowiedzi na stres za pośrednictwem hormonów roślinnych. BMC Plant Biol. 2016 Apr 14;16:86. doi: 10.1186/s12870-016-0771-y. PMID: 27079791; PMCID: PMC4831116.
  • War AR, Paulraj MG, Ahmad T, Buhroo AA, Hussain B, Ignacimuthu S, Sharma HC. Mechanizmy obrony roślin przed owadami roślinożernymi. Plant Signal Behav. 2012 Oct 1;7(10):1306-20. doi: 10.4161/psb.21663. Epub 2012 Aug 20. PMID: 22895106; PMCID: PMC3493419.

Opublikowano w Benzing przez Michaela Sassano.